Jesteś tutaj: Start Żyj zdrowo – daruj życie V edycja konkursu powiatowego w ZSP w Sierakowicach

Żyj zdrowo – daruj życie V edycja konkursu powiatowego w ZSP w Sierakowicach

Share

Dnia 26.10.2018 roku po raz piąty w ZSP w Sierakowicach odbył się powiatowy konkurs ,,Żyj zdrowo – daruj życie’’, którego celem jest propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych.

 

Tegoroczna tematyka konkursu dotyczyła wiadomości z zakresu zasad zdrowego żywienia, zainteresowania ideą sprawiedliwego handlu oraz zrównoważonej produkcji rolniczej w Polsce i na świecie. Część konkursu odbyła się przy udziale uczestników projektu Erasmus+ „European students joining forces on Fair Trade – Sprawiedliwy Handel''

Część konkursowa składała się z dwóch części:

  • teoretycznej – uczestnicy pisząc test wykazali się wiedzą z zakresu żywienia, zasad produkcji rolniczej i sprawiedliwego handlu,
  • praktycznej – podzielonej na część żywieniową i rolniczą.

Młodzież wykonując zadania praktyczne pracowała w dwuosobowych zespołach.

W konkursie uczestniczyli uczniowie wraz z opiekunami z siedmiu pobliskich szkół:

  • ZSP z Przodkowa z panią Anną Wydrowską,
  • ZSZiO z Kartuz z panią Jolantą Stankowską,
  • ZSP z Somonina z panią Alicją Drzewiecką,
  • Branżowa Szkoła I Stopnia z panią Elżbietą Szczypior-Ros,
  • Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II z Gowidlina z panią Adelą Wenta,
  • Szkoła Podstawowa z Kamienicy Królewskiej z panią Natalią Formela
  • Szkoła Podstawowa z Tuchlina z panią Danutą Dawidowską.

Nad przebiegiem i poprawnością merytoryczną i praktyczną konkursu czuwało jury w składzie:

  • pani Elwira Kostuch zajmująca się cateringiem dietetycznym,
  • pani Maria Koss produkująca i przetwarzająca własne produkty w gospodarstwie ekologicznym,
  • pan Rafał Hendrich pasjonat wyrobów cukierniczych,
  • pan Włodzimierz Siemieniuk z referatu Rolnictwa w Urzędzie Gminy w Sierakowicach,
  • pan Zbigniew Reiter specjalista w zakresie hodowli bydła.

 

Po części pisemnej uczestnicy konkursu zostali zaproszeni do części praktycznej konkursu: pt. ,, Zrównoważone rolnictwo – zrównoważone żywienie. Produkuj i przetwarzaj’’.

Zadania konkursowe zostały podzielone na dwa bloki:

  • rolniczy – uczestnicy zmierzyli się z takimi zadaniami jak: rozpoznawanie kłosów zbóż i ich ziarniaków oraz z identyfikacją chwastów i chorób jakie występują w uprawach. Tegoroczna edycja konkursu w zakresie produkcji zwierzęcej odnosiła się do chowu i użytkowania owiec. Dlatego jednym z zadań było rozpoznawanie ras, a innym podstawowe zagadnienia technologiczne z zakresu chowu i hodowli. Ostatnie zadanie wymagało od uczestników zdolności manualnych. Polegało na usnuciu jak najdłuższej i jak najrówniejszej nici z owczej wełny przy zastosowaniu dowolnej techniki.
  • żywieniowy – młodzież pod bacznym okiem uczniów z klasy III Technikum Żywienia

i Usług Gastronomicznych przygotowywała dania. Zadanie praktyczne polegało na sporządzeniu biszkoptowych placków dyniowo-bananowych i musu z dyni i jabłek.

Jury oceniało wykonane zadanie w następujących kategoriach: organizacja pracy/ przebieg wykonanych prac, czystość stanowiska, estetyka podania, ocena organoleptyczna.

 

Młodzież biorąca udział w konkursie wykazała się szeroką wiedzą z części rolniczej
i żywieniowej oraz kreatywnością i dobrym humorem podczas wykonywania zadań praktycznych.

Po zmaganiach konkursowych uczestnicy konkursu mieli możliwość obserwować ,,na czerwonym dywanie'' prezentacje strojów przygotowanych przez uczestników projektu European students joining forces on Fair Trade – Sprawiedliwy Handel'' oraz uczestniczyć w pogadance o bawełnie fairtrade i dobrych praktykach poprowadzonej przez zaproszonych gości: pana Krzysztofa Rączkowiaka z fundacji Fair Trade Polska oraz państwo Kacpra i Malwinę Fąkowicz właścicieli firmy Fairpants.

 

Po podsumowaniu wszystkich uzyskanych wyników z poszczególnych zadań konkursowych zarówno w części pisemnej jak i praktycznej jury przedstawiło werdykt, który przestawia się następująco:

  • w kategorii szkół podstawowych
  • I miejsce - Szkoła Podstawowa z Tuchlina
  • w kategorii szkół ponadgimnazjalnych
  • I miejsce – ZSZiO w Kartuzach

Nagrody uczestnikom konkursu wręczyła pani dyrektor Branżowej Szkoły I stopnia pani Krystyna Formela wraz z przewodniczącymi jury.

Uczestnicy konkursu otrzymali podziękowania za udział oraz drobne upominki.

Tematyką konkursu ,,Żyj zdrowo – daruj życie’’ chcielibyśmy podkreślić, że żyjąc zdrowo możemy podzielić się najcenniejszym darem z drugim człowiekiem. Nawiązując do akcji programu ,,KOMÓRKOMANIA'' zachęcamy do rejestrowania się jako potencjalni dawcy szpiku.

Dziękujemy uczestnikom za zaangażowanie, opiekunom za doping i przygotowanie uczniów do konkursu.

Iwona Tesmer

,,Czas i zdrowie to dwa cenne skarby, których nie rozpoznajemy i nie doceniamy, dopóki się nie wyczerpią…’’

Denis Waitley

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

Newsletter

Chcesz być informowany na bieżąco o wydarzeniach w naszej szkole ? Zapisz się do newslettera

Kontakt

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych
ul. Dworcowa 3
83-340 Sierakowice

  • T: 58 6816270

Znajdź nas

Bądź zawsze na bieżąco. Dołącz do nas w sieciach społecznościowych...

Dziennik elektroniczny

Informacje dla rodziców i uczniów



Jesteś tutaj: Start Żyj zdrowo – daruj życie V edycja konkursu powiatowego w ZSP w Sierakowicach